Dagens tugg

Dagens tugg

Om bloggen

Skriver lite allmänt om vad som händer och sker. Bloggen skrivs både på rikssvenska och mål. Beroende på humör och ämne.

Ni får gärna lämna en kommentar. Den ger näring åt fortsatt skrivande.

Bloggproblem

Januari 2010Skapad av Karin Häggström sön, januari 24, 2010 14:40:09

Jag vet inte vad som hänt men bloggen har blivit så seg på sista tiden. Inte bara att jag skriver mindre inlägg utan det har också varit problem att ladda upp sidan och det jag har skrivit. Ibland har jag fått skriva om inläggen både 2 och 3 gånger. Det har resulterat i att jag har tappat sugen att skriva. Därför kommer jag att ta en liten paus från dagligt skrivande. F.o.m idag så blir det inte lika ofta men jag kommer att skriva emellanåt. Jag har annat viktigt som måste gå före datorn och bloggen. Jag skall nämligen sy en bröllopsklänning! Det är ett väldigt ansvarsfullt erbjudande jag har fått och som jag med glädje tackade ja till. Så jag har börjat kolla på tyger och mönster med bruden. Bröllopet går av stapeln i augusti vilket gör jag har god tid på mig, som tur är.

Igår kunde jag frysa in 5 kg fjällfisk, röding/öring, så idag blir det färsk fisk till middag. Det serveras Röding/öring på jämtländskt vis med messmör.

En riktigt fin fisk, väger 8 hg.

  • Kommentarer(3)//karinblogg.strandtorpet.se/#post278

Inget vettigt att göra?

Januari 2010Skapad av Karin Häggström tis, januari 19, 2010 20:28:50

Man kan ju undra om man inte har något vettigt att göra efter att ha suttít i 3 dagar med datorn för att få till ett fotoprogram. Inte hela dagarna men alla "lediga" stunder. Stunder då jag kanske skulle kunna ha städat lite, eller varför inte stoppat i tvättmaskin lite smutstvätt. Nej, nej, nej, det var roligare att sitta och mixtra med datorn. Jag gillar ju tekniska saker, ju mer jag får fundera desto bättre är det. Så nu har jag uppgraderat mitt Photoshop Elements 2 till 8.

Med min nya kamera som jag köpte i höstas så kan man ta raw-filer, vilket inte alla fotoprogram kan klara. En raw fil är bättre att redigera än jpeg. Det blir ingen försämring av originalbilden. Photoshop Elements 8 hade dock inte mitt kameramärke med i det program som jag tog ned, utan jag var tvungen att manuellt uppgradera detta. Jag är ju ingen IT stjärna så det tog ju lite tid för mig, var ju tvungen att söka på internet för att få reda på hur jag skulle göra. Så nu är programmet installerat och uppgraderat och som första försök, bara för att få ha lite roligt, har jag gjort ny huvudbanner till bloggen. En streckteckning......

  • Kommentarer(1)//karinblogg.strandtorpet.se/#post277

Mitt Projekt

Januari 2010Skapad av Karin Häggström mån, januari 18, 2010 20:52:21

Vi har ett litet hus, vad gäller antal rum. Vi har kök/allrum, 1 sovrum och ett vardagsrum plus givetvis sanitetsutrymmen. Inget arbetsrum/syrum/kontor.Jag gillar att sy och handarbeta, men inte att städa bort. Så är det bara..... Jag syr ofta så skulle jag behöva städa undan varje dag, men jag säger som ungdomen av i dag, "orkar inte". För mig har det varit ett problem att köksbordet ständigt varit fullt av pågående projekt. Jag har försökt övertala B-O att vi behöver ett rum till, men inget gensvar. Så jag har funderat på många olika lösningar. Har också testat några men ingen har varit bra. Men nu har vi kommit på en bra lösning. Vårt kök/allrum är 3,5 x 10m, nu delade vi av 80cm x 3,5 och gjorde ett syrum. Jag är helnöjd!

När jag har slutat för dagen eller någon kommer så drar vi bara igen draperierna.  • Kommentarer(2)//karinblogg.strandtorpet.se/#post276

Dialektord

Januari 2010Skapad av Karin Häggström mån, januari 18, 2010 13:42:33

I kommentarerna i förra inlägget kom maträtten "sluring" att nämnas. När jag flyttade hit till Åsele 1976, kom jag att hyra lägenhet hos ett äldre par, Astrid o Tage Degerman. Astrid brukade laga sluring till sin man. Innan jag kom inflyttandes så hade jag inte hört namnet sluring. Hemma i mitt föräldrahem brukade vi säga fläsksås. Astrid gjorde i alla fall sluring av fläskkött (skinka eller sidfläsk), lök och gräddmjölk. Numera så serverar vi, stekt fläsk med löksås som ju i munnen blandas och blir "fläsksås". Båda smakar bra. Får jag välja så blir det stekt fläsk med löksås när jag tillagar ingredienserna. Det ser också trevligare ut att servera.

Bild lånad från recept.nu

  • Kommentarer(1)//karinblogg.strandtorpet.se/#post274

Sövel

Januari 2010Skapad av Karin Häggström lör, januari 16, 2010 20:51:17

Språkförbistring...... Fick ett mail där våra goda vänner undrade om vi skulle gå och se Garvsyra (revy). Samtidigt tyckte dom att vi skulle äta lite "sövel" innan hos dem. Jag började fundera på vad ordet "sôvel" betydde. Jag frågade B-O, han hade en beskrivning. Jag ringde syrran, hon hade en beskrivning, min svåger en annan. Det visade sig att det var ett gammalt svensk ord, sovel, som finns i svenska ordlistan. Ordet betyder pålägg eller det som serveras tillsammans med ris och potatis. Syrran tyckte att det var "det" som blev kvar i grytan. B-O tyckte att hans betydelse av det var rester eller det som var kvar i grytan alltså ungefär detsamma. Min svåger, var närmast svenska ordlistan. Han kom ihåg att man sa: Ät int bara sôvle, alltså pålägget eller köttet/fisken.

Så nu kastar jag ut en fråga: Vad betyder ordet sovel, sövel, sôvel för er?

  • Kommentarer(4)//karinblogg.strandtorpet.se/#post273

Konstnär

Januari 2010Skapad av Karin Häggström fre, januari 15, 2010 19:26:11

Vår Herre kan verkligen skapa fina konstverk. Snön och rimfrosten täcker våra lampor så vi funderar om det är dax att borsta bort all snö. Men det är så vackert!

Och dom lyser så fint om kvällen  • Kommentarer(1)//karinblogg.strandtorpet.se/#post272

Fryser

Januari 2010Skapad av Karin Häggström tor, januari 14, 2010 13:00:48

Även hundar fryser och behöver kläder då kylan blir så sträng som vi hade det förra veckan. Vi hade 5 hundar hemma förra veckan och valparna vägrade "göra" ute. Dom kom in och använde vardagsrumsgolvet som toa. Jag fick ta fram ett mönster för att sy lite hundtäcken. En gammal kappa fick återanvändas. Alice fick vara modell och första mottagare av det nya täcket....

  • Kommentarer(4)//karinblogg.strandtorpet.se/#post271

Födelsedagar

Januari 2010Skapad av Karin Häggström ons, januari 13, 2010 18:46:11

Vi får säga grattis i efterskott! Molly fyllde 9 år deb 30 december.

Lydia fyllde 9 år i måndags

och idag fyller Filip 5 år. Ett jättegrattis till alla 3

  • Kommentarer(0)//karinblogg.strandtorpet.se/#post270
Nästa »